Mišpule obecná - Mespilus germanica
15.02.2011 12:54
Jedním z nejkrásnějších malých zahradních stromů je mišpule německá (Mespilus germanica).
Mišpule roste ve formě keře nebo stromu dorůstajícího do výšky tři až šest metrů. Na trnitých větvích vyrůstají eliptické zašpičatělé listy. Květy mišpule jsou bílé miskovité a rozkvétají na koncích větví od května do června.
Jedlé až po mrazících!
Plody mišpule se vytvářejí na konci léta. Mají světle hnědou barvu a vypadají jako malá jablíčka. Jedlé jsou až po přejití mrazem. Sklízejí se proto až po prvních mrazících i déle. Mohou se ale utrhnout již v listopadu a skladovat několik týdnů v přepravkách, dokud nezměknou. Plody se jedí syrové, nebo se zpracovávají na kompoty, rosoly a marmelády. Slouží i k výrobě různých likérů.
Jak se mišpule pěstuje?
Mišpule není příliš náročná na péči. Daří se jí v půdách lehčích a vápenatých. Je odolná proti nízkým teplotám, snese i mrazy. Nejlépe jí svědčí teplá poloha na plném slunci, snáší však dobře i polostín. Netrpí škůdci a nepotřebuje, kromě základního řezu po výsadbě, prořezávat. Množí se nejčastěji roubováním na hrušeň nebo hloh. Dá se však množit i výsevem.
Vitaminy i minerály = Mišpule léčitelka
Od starověku se mišpuli připisovaly léčivé účinky. Používala se proto jak v kuchyni, tak i lékárnictví. Plody obsahují sedmdesát pět procent vody a deset procent cukru. Jsou bohaté na vlákninu a vitaminy, především vitamin C a B2, ale také na minerální látky jako vápník, hořčík, draslík a sodík.
Mišpule má příznivý účinek na kardiovaskulární choroby a nemoci oběhového systému. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a používá se i při zánětlivých onemocněních dýchacích cest. V dřívějších dobách se využívala také jako lék proti průjmu a úplavici.
Marmeláda bez práce
Plody se mohou jíst jako jablka přímo ze stromu. Jsou sladké a velice aromatické, obsah v plodech svou hmotou připomíná marmeládu. Dá se vymačkat do pusy, nebo vybírat lžičkou. Dále se zpracovává na marmeládu a povidla pro značné množství pektinu, nebo se jej můžeme využít pro kompot a šťávy. Malým dětem se dá připravit sirup, který pomáhá při průjmech pro svůj velký obsah tříslovin.
———
ZpětMéně známé druhy ovoce
Mišpule obecná - Mespilus germanica
15.02.2011 12:54———
Jeřáb oskeruše - Sorbus domestica
15.02.2011 13:04———
Morušovník černý, bílý, červený - Morus nigra, Morus Alba, Morus Rubra
15.02.2011 13:08———
Muďoul trojlaločný - asimina triloba
15.02.2011 13:17———
Tomel viržinský - Diospyros virginiana
15.02.2011 15:25———
Dužistopka sladká - Hovenia dulcis
15.02.2011 21:37———
Kalina klikvová - Viburnum trilobum
17.02.2011 22:19———
Aktinídie - Actinidia kolomikta
17.02.2011 22:27———
Dřín obecný - Cornus mas
17.02.2011 22:36———