Jeřáb oskeruše - Sorbus domestica
15.02.2011 13:04
Jeřáb oskeruše roste ve střední a jižní Evropě, zasahuje až k Černému moři a do Malé Asie. Ojediněle se vyskytuje také na severu Afriky. U nás se s ním jako se solitérou můžete setkat na Zlínsku. V České republice byl tento strom vzácný již před dvěma sty lety. Daleko častěji se ale pěstuje na sousedním Slovensku.
Jeřáb oskeruše patří mezi vysoké a dlouhověké druhy stromů. Je-li vysazen osamoceně, dorůstá výšky okolo 15 metrů, v lesním porostu však dosahuje výšky až 30 metrů. V lese se dožívá okolo 140 let, volně stojící více než 200 let, ve výjimečných případech i 400 let. Tvarem své koruny i kůrou se jeřáb oskeruše podobá hrušni. Listy pro změnu napodobuje jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia). Při rozvíjení jsou bílé chlupaté, později olysají. Na rozdíl od jeřábu ptačího jsou o něco méně zašpičatělé, šedozeleně zbarvené a pupeny jsou lysé a lepkavé.
Teplo a humózní půda
Jeřáb oskeruše patří mezi náročné druhy dřevin. Roste v teplejších oblastech a vyžaduje humózní půdu na vápencovém podkladu. Je celkem odolný proti nízkým zimním teplotám. Květy jsou citlivé na pozdní jarní mrazíky. Plody jsou často napadány houbovými chorobami, především strupovitostí. Strom není třeba, po základním výchovném řezu, příliš prořezávat. Provádí se jen průklest.
Bílé květy
Oskeruše kvete v květnu bílými květenstvími, širokými 6-10 cm. Plody připomínají malá jablíčka nebo hruštičky žlutozelené, ale v některých případech i žlutooranžové až hnědozelené barvy. Na povrchu jsou tyto plody pokryty početnými rezavě hnědými tečkami. Sklízejí se od poloviny září do listopadu, kdy postupně opadávají. Dají se i česat. V takovém případě je ale třeba je na několik dní uložit a nechat dozrát.
Samé vitamíny
Sladké a chutné plody jeřábu oskeruše obsahují velké množství vitamínů, především B2, provitamin A, vitamin C, ale také minerálů. Mezi ty patří vápník, fosfor, hořčík, draslík, bór a železo. Obsaženy jsou zde i organické kyseliny, cukry, bílkoviny, pektiny, vláknina a tanin. Plody byly od nepaměti využívány v lidovém léčitelství, kde se usušené a rozemleté užívaly při žaludečních potížích. Široké využití mají i v potravinářství. Suší se, připravují se z nich marmelády, ovocné šťávy a vína. Na Moravě a Slovensku patří mezi tradiční úpravy plodů oskerušová pálenka, která je považována za náš nejvzácnější ovocný destilát.