Návrh zahrádky Hradec Králové optimalizace 3 samostatných zahrad

03.09.2015 06:56

Optimalizace 3 zahrad v Hradci Králové

Zákazník vlastní 3 zahrady, jedna se nachází v blízkosti domu, dvě další zahrady se nachází v blízkém okolí. 

Požadavky zákazníka:

Optimalizace ovocných sadů - zajištění opylování, stanovení priorit v pěstování ovoce, vybrání vhodných odrůd ovoce s ohledem na postupnou sklizeň ovoce,  odolnost stromů vůči nemocem,  vhodnosti odrůd pro danou lokalitu,  výběr ovoce dle chuťových preferencí, z dlouhodobého hlediska výběr, které stromy se odstraní, které zůstanou, případně jaké stromy se vysadí nově. Ovocné sady budou doplněny o další druhy jedlých keřů, keře drobného ovoce budou také doplněny vhodnými odrůdami-odolnost, postupná sklizeň. Vytvoření několika guildů - společenství rostlin pod ovocnými stromy.

Zahrada u domu - vytvoření plynoucího prostrou - optimalizace a nové vyřešení přístupu k terase - cestičky a pohyb po zahradě - praktičnost a plynulost.  Zahrada již byla osázena keři a částečně trvalkami. Nově byly navrženy trvalky do nově vzniknutých trvalkových ploch a také do stávajích trvalkových ploch, aby byla zajištěna vzájemná propojenost společenství rostlin, pokrytí půdy, estetické hledisko, postupné kvetení, harmonické působení, doplnění léčivých a jinak užitečných druhů rostlin.

 

Jako první jsem zakreslila současný stav ovocných sadů - kde, jaké stromy, keře již rostou, jejich budoucí velikost, zapsání odrůd- kde bylo zjištěno.

optimalizace ovocneho sadu stavajici stav horni zahrada.jpg

optimalizace ovocneho sadu stavajici stav spodni zahrada.jpg

Poté byl vytvořen návrh ovocných sadů - stav do budoucna = nový návrh prostoru ovocných sadů.

 

Zahrada u domu trvalkové plochy

Trvalkový záhon hlavní.jpg

Líska a okoli.jpg

Růže a okolí.jpg

Ruj a okolí.jpg

jezírko a okolí.jpg

záhon u sklepa.jpg

 

 

Zpět