Tomel viržinský - Diospyros virginiana

15.02.2011 15:25

Tomel viržinský (Diospyros virginiana), strom z amerického kontinentu. Pěstujeme na přímém slunci nebo polostínu. Rostlina je mrazuvzdorná. Stromy jsou bud samčí nebo samičí. Můžeme pěstovat samičí stromy bez samičích. Tomel plodí už velmi mladý.
Plody se používají k přímé konzumaci nebo se tepelně upravují.

Při plné zralosti chutí připomínají meruňky s příměsí jemné dušené karotky, jsou však ještě sladší, se zajímavou vůní po vanilce.

Dužnina obsahuje velké množství vitaminu C a až 20% cukrů.
Kaki je dobré pouze zralé
Pojídání tomelů se doporučuje lidem s nemocnými játry a ledvinami.

Tomelu svědčí:
propustná půda
mírná, ale častá zálivka
slunné místo
pravidelné přihnojování
 Tomely náležejí do rodu Diospyros (označení je původem z řečtiny), což mimochodem nejspíše znamená něco jako „ovoce bohů“. Jedná se o rozsáhlý rod, jehož zástupci se většinou vyskytují v tropickém pásmu. Menšina z druhů tohoto rodu pak není tropická.

Pokud řekneme ebenové dřevo, zřejmě nemnoho lidí si dá toto ušlechtilé dřevo do souvislosti s rostlinami rodu Diospyros, ale je tomu tak. O rostlinách rodu Diospyros můžeme hovořit jako o ebenovnících (černých, pruhovaných, bílých). Tropické ebenovníky jsou významným cílem těžby, ebenové dřevo je velmi kvalitní, tvrdé, stejnorodé a jeho použití je široké.

Nás budou nejvíce zajímat tyto (opadavé, mrazuvzdorné/chladuvzdorné) druhy:

Diospyros virginiana L. – tomel viržinský (anglicky native/Američan persimmon)
plus jejich kříženci.

Jde o opadavé rostliny. Diospyros virginiana je severoamerického původu, Diospyros kaki pochází z východní Asie. Plody tomelu japonského (diospyros kaki) jsou běžně prodávány pod názvy kaki, churma, sharon, mohou být velké i 15 cm v průměru, různých tvarů (ploché, kónické, atd.) a chutnají asi jako zralé sladší a šťavnatější broskve či meruňky - plody tomelu viržinského jsou jim chuťově podobné.

U planých stromů tomelu viržinského jsou plody malé (do 2,5 cm průměr), u pěstovaných odrůd výrazně větší (až 6 cm průměr).

Oba druhy jsou velmi okrasné svým habitem (v USA je zejména tomel viržinský a některé odrůdy tomelu japonského, který má mimochodem celkem přes 1000 pojmenovaných odrůd, široce používány právě jako okrasné stromy) - pokud nepřijdou brzké podzimní mrazy, listy se vybarvují do červeno-oranžových zářivých barev a tvoří tak dominantu místa růstu.

  Vesměs (podle odrůdy) bujně rostou (zprvu méně), dobře lze ovšem růst regulovat řezem, který umožňuje udržet i velice kompaktní tvary (zákrsky), zvláště v kombinaci s vhodnou odrůdou (existují i takové, jež vykazují do jisté míry převislost).  Strom dorůstá zpravidla výšky čtyř až osmi metrů, i když může dosáhnout až úctyhodných patnácti metrů do výšky, což je však naprosto výjimečné.

Tomel viržinský je u nás zcela mrazuvzdorný (až do min. -25°C, po zdárné aklimatizaci na konkrétním místě až -30°C) a v podstatě netrpí škůdci, případná ochrana běžnými postupy (chemicky, biologicky, apod.).

  Nástup do plodnosti je relativně rychlý, pozice slunná, vhodná částečně závětrná a celkově chráněná (čím pozdější dopad podzimních mrazíků, tím lépe). Půda nejlépe neutrálního pH, bohatá, hluboká, hnojení běžné.  Strom někdy i u nás odnožuje - odnože se odstraňují. 

Některé odrůdy jsou samosprašné, jiné cizosprašné, některé jsou bezsemenné (pokud není k dispozici opylovač). Vysoká plodnost. Plody jsou před dozráním trpké, je vhodné je ponechat na stromě i po opadu listů a nechat je přejít mrazem s možností sklizně až do vánoc bez ovlivnění kvality plodů; zralost od září podle odrůdy.
  
    Co se týče našich zkušeností, ve stručnosti jsou rozsáhlé. Pro tomel viržinský vcelku úspěšné (byť je jeho mrazuvzdornost docela vysoká, jeho pěstování je mírně problematičtější než u pawpaw z důvodu vyšší citlivosti k jarním mrazům v mladém věku a nízkém tvaru, dále jde o "schopnost" více reagovat na delší zimní oteplení následované opět ochlazením hluboko pod nulu –vhodné postupy pěstování nejsou složité a celkem spolehlivě fungují). 

Zpět